zaterdag 21 januari 2012

Italiaans genieten aan de Franse Riviera


Het is een goedbewaard geheim dat het voorjaar aan de Riviera een supertijd is. Transavia gooit nu voor 39 euro de tickets eruit en je weet niet wat je mist. Tegenover alle regen en hagelstormen in Nederland, kan je hier met 18 graden rond het middaguur heerlijk lunchen in de zon. Of gaan skieën op de met sneeuwkanonnen geprepareerde pistes in Auron of Isola. Wat ook leuk is voor een vrijdagochtend is de markt in Ventimiglia. Binnen 45 minuten sta je strak geparkeerd voor het stadhuis en kan je de hele dag genieten van Italië. De markt duurt de hele dag en ineens begrijp je ook waarom het zo slecht gaat met de Italiaanse economie. Hoe kan het allemaal zo goedkoop zijn? We kochten een flanellen roze jas om in te flaneren voor 16 euro, een vergiet voor 1 euro en een Inox braadslee formaat groot gezin voor 15 euro. En op de groentenmarkt scoorden we een kilo mandarijnen, groot en zoet voor 1 euro 90. En wat dacht je van verse artisjokken? De oudere dame bij de groentenkraam vertelde ons dat dit een speciale versie is, de Romanesco artisjok, zo mals en alleen in dit seizoen verkrijgbaar. 'Echt, ze zijn heerlijk, kijk maar' en ze stopte een paar blaadjes in haar eigen mond. We waren te verbaasd om ook een blaadje te vragen om te proeven maar kochten lachend 10 artisjokken voor 4 euro. Vanmiddag een gezonde lunch, in de zon. Eet smakelijk!

Geroosterde artisjokken met citroen, laurier en prosciutto (met dank aan www.smulweb.nl)

Ingrediënten voor 4 personen
4 artisjokken, olijfolie, zout, vers gemalen zwarte peper, 1/2 citroen in 4 kleine partjes gesneden, 4 plakjes prosciiutto (Italiaanse ham), 4 laurierblaadjes, 1 handvol verse munt fijngehakt

Voorbereiding

Snijd 2 cm van bovenkant van de artisjok en schil vervolgens de steel met een mes of dunschiller. Trek de buitenste taaie blaadjes eraf tot je de zachtere, groene blaadjes binnenin bereikt. Druk ze naar buiten, schraap met een lepel het harige geseelte eruit en gooi dit weg. Als je dit gerecht van tevoren voorbereid, leg de artisjokken dan tot gebruik in een kom met water en een beetje citroensap zodat ze niet verkleuren. Bedruppel de binnenkant van elke artisjok met olijfolie en strooi er flink zout en peper over.

Bereidingswijze
Vul elke artisjok met een partje citroen, een opgerolde plak prosciutto en een laurierblaadje. Maak 4 vellen vetvrij papier nat, verkreukel het papier en pak een artisjok in elk vel. Verpak nu elke artisjok stevig in aluminiumfolie en leg ze direct aan de rand van de hete kolen. Laat ze 1 uur roosteren tot ze zacht zijn. Draai ze regelmatig om. Leg de artisjokken als je een gasbarbecue hebt achterin, waar de hitte niet zo intens is en rooster ze 1 uur. Pak ze uit en serveer ze in stukken met een royale scheut olijfolie en bestrooid met munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten